Zapiekanka z kaszą manny i twarogiem

Zapiekanka z kaszą manny i twarogiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    do skropienia
  • mleko

    3 szklanki
  • kasza manna

    4/5 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    do smaku
  • twaróg

    400 gram
  • cynamon Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, nacinamy lekko i skrapiamy sokiem z cytryny. Na mleku gotujemy kaszę. Dokładamy do niej cukier waniliowy. Kaszę zdejmujemy z ognia i studzimy . Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dokładamy do nich stopniowo ser oraz kaszę. Całość wykładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy jabłka.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°. Pieczemy około 40 minut.
Jadwiga/Jaga85
To pachnąca słodko zapiekanka , o delikatnym smaku. Danie szczególnie lubiane przez dzieci. Przed podaniem zapiekankę posypujemy cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

30.03.2014 13:53
Moje smaki.

aniagdz

30.03.2014 11:20
ooo moje smaki! :) kradnę przepis ;)

kloruś

29.03.2014 22:44
danie w moim guście;) chętnie bym wypróbowała ale mąż nie jada absolutnie żadnego nabiału... a nie wypada żebym całą zjadła sama ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat