Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszą jaglaną.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 30 dag
mieso gotowane drobiowe 60 dag
keczup pikantny 6 łyżek
jajko 2 szt
Cebulka smażona Prymat 1 łyżka
szpinak mrożony z sosem śmieta 3-4 brykiety
masło klarowane 3-4 łyżki
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Kurkuma mielona Prymat 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszą jaglaną.

Kaszę jaglaną wypłukałam na sicie,przelałam wrzątkiem,by pozbyć się goryczki i ugotowałam w osolonym wrzątku dodając płaską łyżeczkę kurkumy,co nadało kaszy żółty kolorek. Mrożony szpinak wraz z sosem włożyłam na patelnię z rozgrzaną łyżką masła klarowanego.Chwilę poddusiłam,przecisnęłam do niego ząbek czosnku i podlałam dwiema łyżkami białego wytrawnego wina.Dusiłam,aż wino odparowało a szpinak zmiękł. Zblendowałam kawałki mięsa drobiowego (użyłam kawałków mięsa z wywarów,rosołu itp.Zawsze obieram mięso z kości i zamrażam.Jak uzbiera się większa porcja przerabiam je na zapiekanki,pyzy itp.Były to kawałki z kurczaka i indyka (mięso z pałek,udek i szyjki indyka).Wszystko gotowane bez skóry,więc niemal bez tłuszczu.Dodałam do mięsa keczup,rozkłócone jajka i doprawiłam solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuściłam i oprószyłam bułką tartą.Na spód wyłożyłam większą część kaszy jaglanej i mocno ją docisnęłam łyżką,aby zapiekanka się nie rozpadała przy krojeniu. Na kaszy rozsmarowałam szpinak wraz z sosem śmietanowym. Na zielonej warstwie rozłożyłam masę mięsną i znów dokładnie uciskałam ją łyżką,by nie było pustych przestrzeni i aby warstwy dobrze do siebie przylegały. Całość przykryłam pozostałą warstwą kaszy jaglanej a na wierzchu rozłożyłam pozostałe masło klarowane.Moje było w lodówce,więc spokojnie można było łyżeczką nabierać porcyjki w postaci wiórek masła. Zapiekłam całość w 170 stopniach przez 45 minut w termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.04.2013 20:15
Bardzo smaczne jedzonko
wiola333 27.04.2013 19:42
bardzo apetyczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak