Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    2 szt
  • ziemniaki

    500 g
  • tymianek

    3 gałązki
  • sól i pieprz

  • ząbek czosnku

    1 szt
  • ser ementaler

    150 g (starty)
  • śmietana 12%

    250 g
  • masło

    1 łyżka
  • pestki dyni

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalarepę i ziemniaki umyłem, obrałem, cienko pokroiłem na plastry. Ułożyłem w żaroodpornej formie „na dachówkę”. Posypałem listkami tymianku, solą i pieprzem. Przyprawiłem rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posypałem połową sera.

Śmietanę rozmąciłem solą i pieprzem, połowę wlałem tuż przy brzegu do formy.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Pozostałe ziemniaki i plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła.

Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem.
Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 22.05.2016 13:36
pyszna zapiekanka
wwwiolka 24.04.2016 22:18
Bardzo fajny przepis.
halina17 24.04.2016 20:08
Dobra zapiekanka.
Lis 24.04.2016 18:24
Pyszna zapiekanka:)
Bernadeta1 24.04.2016 18:18
pyszna zapiekanka
Alex_M 24.04.2016 17:37
fajna zapiekanka
Madzai 24.04.2016 17:03
Super bardzo lubię takie zapiekanki
jagoda5913 24.04.2016 14:47
fajny pomysł
luna76 24.04.2016 14:21
od razu mi wpadła w oko :) rewelacyjny przepis !
olkaaa 24.04.2016 14:02
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat