Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 2 szt
ziemniaki 500 g
tymianek 3 gałązki
sól i pieprz
ząbek czosnku 1 szt
ser ementaler 150 g (starty)
śmietana 12% 250 g
masło 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

Kalarepę i ziemniaki umyłem, obrałem, cienko pokroiłem na plastry. Ułożyłem w żaroodpornej formie „na dachówkę”. Posypałem listkami tymianku, solą i pieprzem. Przyprawiłem rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posypałem połową sera.

Śmietanę rozmąciłem solą i pieprzem, połowę wlałem tuż przy brzegu do formy.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Pozostałe ziemniaki i plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła.

Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem.
Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.05.2016 13:36
pyszna zapiekanka
wwwiolka 24.04.2016 22:18
Bardzo fajny przepis.
halina17 24.04.2016 20:08
Dobra zapiekanka.
Lis 24.04.2016 18:24
Pyszna zapiekanka:)
Bernadeta1 24.04.2016 18:18
pyszna zapiekanka
Alex_M 24.04.2016 17:37
fajna zapiekanka
Madzai 24.04.2016 17:03
Super bardzo lubię takie zapiekanki
jagoda5913 24.04.2016 14:47
fajny pomysł
luna76 24.04.2016 14:21
od razu mi wpadła w oko :) rewelacyjny przepis !
olkaaa 24.04.2016 14:02
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak