Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalarepka młoda
2 szt -
ziemniaki
500 g -
tymianek
3 gałązki -
sól i pieprz
-
ząbek czosnku
1 szt -
ser ementaler
150 g (starty) -
śmietana 12%
250 g -
masło
1 łyżka -
pestki dyni
1 łyżka
Sposób przygotowania
Śmietanę rozmąciłem solą i pieprzem, połowę wlałem tuż przy brzegu do formy.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Pozostałe ziemniaki i plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła.
Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem.
Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się