Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalafiorem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 50 dag
brokuł 50 dag
mąka 1,5 łyżki
mleko 1 szklanka
cebula 1
ząbek czosnku 1
sól
pieprz
olej do smażenia
ser żółty
żółtko jajek 1
margaryna 1/4

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalafiorem

Kalafior i brokuł dobrze oczyścić, przemyć, podzielić na mniejsze części i gotować w lekko posolonej wodzie do czasu, aż osiągną miękkość. Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie margaryną, a następnie poukładać w nim ugotowany kalafior i brokuł. Cebulę obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i drobno pokroić. Ząbek czosnku trzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem przysmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, a później dodać do warzyw. Na patelni roztopić masło, a w następnej kolejności dodać do tego mąkę i bardzo dobrze wymieszać. Do zasmażki delikatnie wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać. Do sosu wbić jedno żółtko i bardzo dobrze wszystko razem wymieszać. Sos doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Zrobionym sosem zalać warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty strzeć na tarce i posypać nim zapiekankę. Całość piec przez około 2o minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak