Zapiekanka z jelenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • comber z jelenia

    400 g
  • masło

    150 g
  • mleko 3,2%

    125 ml
  • cebula

  • pomidor

  • śliwki suszone

    kilka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i razem z rozpuszczonym masłem (75 g ) ,gałką muszkatołową ,papryką i mlekiem ,ubijamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki ,gotujemy do miękkości ,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej estragon i rozmaryn. Dodajemy ją do zmielonego mięsa (razem z tłuszczem) i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warstwami połowę ziemniaków ,mięso ,pokrojony w plastry pomidor i pozostałe ziemniaki. Pieczemy 30 min w temp 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 12.03.2015 10:15
uwielbiam dania z dziczyzną :)
Adam/ZUB3R 08.03.2015 22:35
wygląda smacznie
jasiek 08.03.2015 22:14
dziczyzna jest pyszna
Kolorowa 08.03.2015 20:38
ciekawa zapiekanka ;)
RenataZ-et 08.03.2015 18:55
bardzo ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat