Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2-2,5 kg.
ryż 40 dag.
cynamon do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy
masło do posmarowania formy
jogurt naturalny 350 ml.
czekolada 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z jabłkami

Kroki postępowania

1
Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Ryż gotujemy na półsypko we wrzącej osolonej wodzie.Ugotowany ryż dzielimy na trzy części.Pierszą część kładziemy na dno naczynia.
Krok 1 - zapiekanka z jabłkami foto
2
Jabłka myjemy, obieram i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do startych jabłek dodajemy cynamon i cukier-do smaku.Mieszamy.Dzielimy na dwie części. Kładziemy pierwszą warstwę jabłek na wcześniej położonym ryżu.
Krok 2 - zapiekanka z jabłkami foto
3
Następnie drugą warstwę ryżu a nią jabłka.Kończymy ryżem.Zapiekamy w piekarniku około 20 min. w temp. 180 stopni.Czekoladę scieramy na tarce o dużych oczkach.Zapiekankę podajemy z jogurtem polanym na górze i posypujemy czekoladą.
Krok 3 - zapiekanka z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 13.01.2013 11:16
wyszła rewelacyjna :)
mirosława4 28.12.2012 19:12
fajna i zapewne smaczna
Renataj 20.11.2012 12:06
Warto się skusić.
ilka_86 17.10.2012 18:33
lubię takie zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak