Zapiekanka z jabłkami

Zapiekanka z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Gdy nie wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • makaron

    500 gramów
  • jabłka

    500 gramów
  • kora cynamonu

    2 sztuki
  • śmietana 36%

    200 mililitrów
  • jajo

    1 sztuka
  • mąka

    4 łyżki
  • szynka konserwowa

    6 plastrów
  • ser wędzony

    6 plastrów
  • parmezan starty

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem.
Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C.
Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron i zalewamy masą jabłkową. Całość zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C, przed końcem posypujemy startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat