Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jabłkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gdy nie wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
makaron 500 gramów
jabłka 500 gramów
Cynamon cały Prymat 2 sztuki
śmietana 36% 200 mililitrów
jajko 1 sztuka
mąka 4 łyżki
szynka konserwowa 6 plastrów
ser wędzony 6 plastrów
parmezan starty 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jabłkami

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem.
Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C.
Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron i zalewamy masą jabłkową. Całość zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C, przed końcem posypujemy startym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak