Zapiekanka z grilla

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lubimy biesiadować na świeżym powietrzu i cenimy smak prostych dań przygotowywanych nad żywym ogniem. Proponuję alternatywę do znanego już kociołka. Można na grillu w foremce aluminiowej przygotować pojedyncze porcje dla smakoszy tej potrawy. Zachęcam do wypróbowania i komponowania własnych smaków.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 szt.
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • cebule

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • folia aluminiowa

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Foremkę aluminiową wysmarować tłuszczem. Na dno układamy plastry boczku, następnie układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Posypujemy pokrojonym boczkiem w kostkę, układamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paski i kładziemy plastry pomidora. Całość pokrywamy plastrami ziemniaków, posypanych solą, pieprzem i papryką wędzoną. Foremkę zakrywamy folią aluminiową i pieczemy na grillu około 40 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat