Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z dynią i łososiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 9 sztuk
łosoś filet 500 g
brokuł
dynia 450 g
cebula
czosnek 2 ząbki
bulion drobiowy 1 szklanka
śmietana 4 łyżki
majeranek
curry
Cynamon mielony Prymat
sól
pieprz
olej
estragon 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z dynią i łososiem

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Dodać curry, majeranek, 1 czosnek pokrojony w plasterki, łyżkę oleju, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić. Brokuł podzielić na różyczki, dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać estragon, cynamon, łyżkę oleju, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić. Łososia oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w dość dużą kostkę i zamarynować w oleju, soli, pieprzu i czosnku. Odstawić na 15 min. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie masłem. Cebulę pokroić w pół plasterki. Ziemniaki podzielić mniej więcej na trzy części. Pierwszą część wyłożyć na spód naczynia, na nie połowę ilości dyni z brokułem oraz połowę cebuli.. Następnie kolejna warstwa ziemniaków, ryba i pozostała część dyni, brokuła i cebula. Przykryć wszystko pozostałymi ziemniakami. Do bulionu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 16.10.2013 10:54
dynia i łosoś...? może być ciekawe
Konczi 15.10.2013 19:57
smacznie połączone smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak