Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z czerstwej chałki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chałka 0,5 szt
por (biała część) 1 szt
mleko 250 ml
jajko 1 szt
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty starty 4 łyżki
tłuszcz do formy

Porada

Do mleczno-jajecznej mieszanki możemy dodać szczyptę papryki chili lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego - zapiekanką będzie miała ostrzejszy smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z czerstwej chałki

Kroki postępowania

1
Pora oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy.Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy jajko, pokrojony por, sól, pieprz, czosnek granulowany i 3 łyżki startego żółtego sera. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Zapiekanka z czerstwej chałki foto
2
Czerstwą chałkę /2-3 dniową/ kroimy w kostkę i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wlewamy mleczno-jajeczną "zalewę" i mieszamy, tak by chałka wchłonęła płyn i była wilgotna.
Krok 2 - Zapiekanka z czerstwej chałki foto
3
Chałkę lekko wygładzamy i posypujemy resztą startego sera.
Krok 3 - Zapiekanka z czerstwej chałki foto
4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 45 min.
Krok 4 - Zapiekanka z czerstwej chałki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 14.02.2016 17:13
o ciekawy pomysł,chałkę zazwyczaj jadam na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak