Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 szt
  • ziemniaki

    7 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cebula

    3 szt
  • sokz cytryny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • szynka gotowana

    30 dag
  • olej

    2 łyzki
  • smalec

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • szczypiorek usiekany

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    0,5 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię i ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oleju. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinię, cebulę i pokrojoną szynkę. Masło rozgrzać, dodać mąkę wymieszać z mlekiem, dodać ser, zieleninę, przyprawić solą i pieprzem, zagotować i zalać zapiekankę. Włożyć do piekarnika na 20 minut, piec w temperaturze ok 200 stopni

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona51

02.01.2012 10:38
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat