Zapiekanka z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekanka z cukinią - pyszne i lekkie danie idealne na lato.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zapiekanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniak

    4 sztuki
  • pomidory

    3 sztuki
  • żółty ser starty

    0.5 szklanki
  • oliwa

    0.5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 180 st. C. Przygotować warzywa. Cukinie (bez obierania) pokroić na 1-centymetrowe plastry.
Pomidory zalać gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i również pokroić w plastry. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę - zeszklić cebulę i czosnek na patelni na rozgrzanej oliwie.
Przygotować naczynie żaroodporne (ok. 25-30 cm), natłuścić oliwą. Włożyć do niego zeszkloną cebulę i rozprowadzić równomiernie. Ułożyć pokrojone w krążki warzywa i ziemniaki naprzemiennie. Do miseczki wlać 3 łyżki oliwy z oliwek dodać sól, pieprz i zioła, a następnie polać zrobionym sosem polać zapiekankę.
Przykryć całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Po tym czasie należy wyjąć zapiekankę i posypać ją startym serem. Ponownie włożyć do piekarnika (już bez folii) i piec, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni (ok. 10-15 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat