Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinią
Piekarnik nastawić na 180 st. C. Przygotować warzywa. Cukinie (bez obierania) pokroić na 1-centymetrowe plastry.
Pomidory zalać gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i również pokroić w plastry. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę - zeszklić cebulę i czosnek na patelni na rozgrzanej oliwie.
Przygotować naczynie żaroodporne (ok. 25-30 cm), natłuścić oliwą. Włożyć do niego zeszkloną cebulę i rozprowadzić równomiernie. Ułożyć pokrojone w krążki warzywa i ziemniaki naprzemiennie. Do miseczki wlać 3 łyżki oliwy z oliwek dodać sól, pieprz i zioła, a następnie polać zrobionym sosem polać zapiekankę.
Przykryć całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Po tym czasie należy wyjąć zapiekankę i posypać ją startym serem. Ponownie włożyć do piekarnika (już bez folii) i piec, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni (ok. 10-15 minut).