zapiekanka z brukselką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
  • pomidory obrane ze skóry

    3 sztuki
  • mięso mielone wołowe

    0,5 kg
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • bułka

    1 namoczona w wodzie
  • żółty ser starty

    0,20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przełożyć mięso, wcześniej namoczona bułkę, surowa pokrojoną cebulę, jedno jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wszystko wyrobić na jednolitą masę i uformować pulpety. Obsmażyć z obu stron na oleju. Brukselkę ugotować na półtwardo. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć brukselką, na to pulpety i pomidory.

Sos:
Do startego sera dodać śmietanę, 2 jajka i gałkę muszkatałową. Wymieszać i pokryć wierzch zapiekanki. Na koniec posypać ją ostrą papryką.

Piec w temp. 150-180 stopni ok. 0,5 godziny

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia71 22.07.2011 10:45
lubię brukselkę
rakow2 01.07.2011 19:22
nie lubię brukselki
sundaytn 12.06.2011 18:06
pycha
Bart 23.02.2011 23:35
pyszności
anya_86 11.11.2010 17:10
mniammmm
Smakosz6 16.10.2010 15:56
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat