Zapiekanka z brokułem i kalafiorem

Zapiekanka z brokułem i kalafiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • brokuł

    1 mały
  • kalafior

    1 mały
  • ser feta

    150 g
  • orzechy włoskie

    1/2 szkl
  • ser żółty

    100 g
  • masło

    1 łyżka

Sos

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    2 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z brokułem i kalafiorem

Kalafior umyty, podzielony na różyczki gotować krótko w osolonym wrzątku powinien być twardawy. Osączyć i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Posypać połową sera fety, pokrojonego w małą kostkę. Na wierzch wyłożyć tak samo ugotowany brokuł i też posypać serem.
Masło rozpuścić w rondelku , posypać mąką i chwilę zasmażyć, następnie wlać powoli mleko mieszając mątewką lub trzepaczką, aby nie było grudek. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać sosem warzywa, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec ok. 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać tartym serem i włożyć jeszcze do piekarnika aby ser się zrumienił. Po wyjęciu pozwalamy jej jeszcze odpocząć przez 10 minut i dopiero wtedy podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Grazyna0211 05.01.2017 16:51
smaczna zapiekanka
berys18 05.01.2017 15:33
bardzo fajna zapiekanka
Joanna Kryla 05.01.2017 12:41
Pyszna zapiekanka:)
Wiesława1 05.01.2017 09:07
Pyszne danie
Renata9 04.01.2017 21:53
Bardzo dobry obiadek
halina17 04.01.2017 21:50
Smaczna zapiekanka
Aleksandra/Olcia 04.01.2017 18:06
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat