Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
brokuł
1 mały -
kalafior
1 mały -
ser feta
150 g -
orzechy włoskie
1/2 szkl -
ser żółty
100 g -
masło
1 łyżka
Sos
-
masło
2 łyżki -
mąka
2 łyżki -
mleko
2 szkl -
sok z cytryny
1 łyżka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z brokułem i kalafiorem
Masło rozpuścić w rondelku , posypać mąką i chwilę zasmażyć, następnie wlać powoli mleko mieszając mątewką lub trzepaczką, aby nie było grudek. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać sosem warzywa, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec ok. 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać tartym serem i włożyć jeszcze do piekarnika aby ser się zrumienił. Po wyjęciu pozwalamy jej jeszcze odpocząć przez 10 minut i dopiero wtedy podajemy.
Komentarze (7)