Zapiekanka z brokuła, makaronu szpinakowego z filetem z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Porcja na 6 osób

  • brokuł

    1 szt
  • makaron szpinakowy

    200 g
  • ser feta

    200 g
  • ser żółty

    150 g
  • filet z indyka

    350 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • suszone pomidory

    3 szt
  • bazylia świeża

    5-6 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • sól

Na sos

  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • majonez

    3 łyżki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 łyżka
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mięso z indyka umyć i pokroić w kostkę. Czosnek, suszone pomidory i papryczkę chili bez pestek bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka,a paprykę w kostkę, dodać przyprawę do drobiu i podsmażać wszystko przez ok. 7 min na 2 łyżkach oleju.
Zagotować wodę, dodać sól. Do wrzątku wrzucić pokrojony w różyczki brokuł i gotować 3 min od zagotowania. Następnie brokuł odcedzić i zalać zimną wodą, aby przestał się gotować.
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ser żółty zetrzeć na tarce , a fetę pokroić w kostkę
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałą łyżka oleju. Na dno naczynia wyłożyć makaron z połową sera gouda posypać pieprzem i ziołami, na makaron wyłożyć podsmażonego indyka z papryką i cebulą. Na wierzch wyłożyć brokuły, a pomiędzy różyczkami ułożyć fetę i znów posypać wszystko ziołami. Całość posypać pozostałym serem żółtym.
Zapiekankę piec w 180 st, bez termoobiegu przez 30 min.
Sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z majonezem i przyprawą w płynie, dodać pieprz i czosnek. Zapiekankę podawać z sosem. Smacznego!
Joanna Kryla
Jeżeli nie lubimy ostrych potraw w przepisie pomijamy papryczkę chili

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria 70 14.09.2016 20:11
Apetyczna zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat