Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 spory
ziemniaki 4 szt
mięso gulaszowe 400 g
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
bazylia szczypta
kolendra szczypta
kardamon szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 600-700 ml
mąka 4 łyżki
masło 2 łyżki
imbir szczypta
sól do smaku
pieprz szczypta
jajko 1 szt
DODATKOWO:
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem

Bakłażan pokroić w plastry i posolić. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 10 min.
Mięso pokroić na drobno i przysmażyć z cebulą i czosnkiem oraz przyprawami.
Na dnie natłuszczonej blaszki do zapiekanek lub naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki.
Bakłażan wypłukać i osączyć w ręczniku papierowym, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć z obu stron.
Ułożyć na ziemniakach. Przykryć mięsem.

przygotować beszamel;
Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zacząć dolewać mleko, ciągle mieszając. Nie martwić się ze robią się kluski, Kiedy dodamy wszystko mleko sos powinien się już ładnie zagęścić. Resztę rozbić blenderem. Dodać sól i pieprz oraz wbić jajko i szybko rozmieszać.

Wylać na zapiekankę i zapiec ok 30 min. pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.
podawać z sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 25.09.2011 21:07
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak