Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :)

Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 sztuki
  • mięso mielone

    400 gram
  • pieczarki

    150 gram
  • przecier pomidorowy

    3 łyzki
  • sól i pieprz

    1\3 łyzeczki
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • ser żółty

    150 gram
  • pestki dyni

    0,5 szklanki
  • słonecznik łuskany

    0,5 szklanki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

    1 łyzka
  • cebula zielona

    1\4 peczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
Bakłażan kroimy w plastry i obsypujemy solą -odstawiamy na 30 minut. Spłukujemy sól .
Krok 2 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy , kolejno dodając mięso mielone i...
Krok 3 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
pieczarki pokrojone w plastry.
Krok 4 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
Do składników na patelni dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku: pieprz, sól . czosnek.
Krok 5 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
Połowę ilości bakłażana wykładamy na spód naczynia do zapiekania , następnie nakładamy mięso mielone i ponownie plastry bakłażanu.
Krok 6 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
W misce łączymy : jajka, jogurt naturalny , ser żółty starty na tarce , sól, pieprz.
Krok 7 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
Sos serowy wylewamy na składniki i ....
Krok 8 - Zapiekanka z bakłażanem i miesem mielonym :) foto
górę obsypujemy ziarnami : dyn i słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka17

29.10.2017 22:56
Ciekawe danie

jejkuchnia

29.10.2017 09:54
Pysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat