Zapiekanka włoska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    20 dag
  • szynka wędzona

    20 dag
  • przecier pomidorowy

    2 puszki
  • cebula

    2 dwa
  • masło

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2 dwa
  • oregano

    1\\2 łyżeczki
  • pietruszka zielona

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    2 łyżka
  • makaron muszelki

    20 dag
  • parmezan

    4 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej w wodzie na pól miękko, zalać zimna woda i odcedzić.Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżka masła i włożyć do niej makaron .Cebule i czosnek obrać, posiekać zrumienić na 1 łyżce masła i dodać makaronu .Pieczarki oczyścić opłukać, pokroić plasterki i usmażyć na reszcie masła.Gdy woda z pieczarek odparuje dodać pokrojona szynkę i usmażyć jeszcze chwile . Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać .Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanka wody , dodać sol pieprz oregano 2/3 parmezanu i wymieszać .Makaron zalać sosem , oprószyć resztka parmezanu i zapiekać kolo 25min w piekarniku rozgrzanym do tem 180c przed podaniem zapiekankę posypać natka pietruszki . ps zamiast parmezanu można zastąpić gouda .A szynka wędzona można zastąpić różna wędlina .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agunesu 06.01.2012 15:57
robię całkiem podobną:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat