Zapiekanka wielowarzywna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

  • brokuł

    1 szt.
  • ziemniaki

    3 szt.
  • kukurydza w puszce

    1 szt.
  • pieczarki

    8 szt.
  • ser żółty

    100 g
  • jajko

    2 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka wielowarzywna foto
Ziemniaki kroimy w talarki, brokuły dzielimy na różyczki.
Ziemniaki we wrzątku gotujemy 5 minut.
Brokuły zanurzamy w gorącej wodzie na około 10 minut. Odcedzamy, oblewamy zimną wodą, by zachowały ładny, zielony kolor.
Krok 2 - Zapiekanka wielowarzywna foto
Pieczarki kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż puszczą wodę.
W międzyczasie ucieramy ser na drobnych oczkach.
Krok 3 - Zapiekanka wielowarzywna foto
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, ubijamy 2 jajka z solą i pieprzem.
Na blachę wykładamy płat ciasta francuskiego, a na to po warstwie warzyw.
Zimniaki, pieczarki, brokuły, kukurydza - posypujemy serem żółtym, polewamy połową rozmąconego jajka.
Kolejna warstwa brokuły, pieczarki, kukurydza, ziemniaki, ser żółty i reszta ubitego jajka.
Krok 4 - Zapiekanka wielowarzywna foto
Gotową zapiekankę przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 45 minut.

Smacznego!
Kasia Maszewska
Wierzch ciasta francuskiego można posmarować pędzelkiem umoczonym w białku jajka dla uzyskania ładnego, złotego koloru podczas pieczenia,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 04.02.2015 13:01
mniam, mniam
Renataj 04.02.2015 12:29
Fajny pomysł.
kanu83 04.02.2015 09:33
pyszności- super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat