Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka wiejska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
boczek wędzony 1 kg
papryka czerwona 3
cebula 1
ser żółty 250 gram
ząbki czosnku 2-3
sól i pieprz
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka wiejska

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Odstaw na bok.
Boczek wraz z cebulą pokrój w kostkę, przełóż na patelnie. Smaż/
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryk pokrój w paseczki lub w kostkę i podsmaż na patelni.
W naczyniu żaroodpornym układaj boczek, ziemniaki(posyp przyprawą do ziemniaków) i paprykę(posyp solą i pieprzem). Tak do momentu aż wszystkie składniki nam się skończą.
Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywką, a zapiekankę posyp serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez następne 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.02.2017 15:11
mniam, mniam
Grazyna0211 09.02.2017 12:27
smaczne zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak