Zapiekanka wegetariańska

Zapiekanka wegetariańska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    20 dag
  • kalafior

    1/2 kilograma
  • groszek zielony

    1/2 szklanki
  • marchewka

    4 sztuki
  • bulion warzywny

    1 kostka
  • jajko

    5 sztuk
  • jagurt

    100 mililitrów
  • mleko

    100 mililitrów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sól

    do samku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Fasolkę,kalafior i groszek umyć.Fasolkę oczyścić,pokroić na kawałki,kalafior podzielić na różyczki.Marchewki obrać,pokroić w kostkę.Bulion rozpuścić w 1/2 litra wrzątku,wrzucić warzywa,gotować 15 minut.Osączyć.
2. Jajka rozmącić,wymieszać z jogurtem,mlekiem i mąką,przyprawić solą i pieprzem.
3.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,włożyć warzywa,polać masą jajeczną.Naczynie przykryć folią aluminiową,po czym wstawić do nagrzanego piekarnika(220*C) i piec 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.Można podawać na ciepło z grzankami lub na zimno z sosem pomidorowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat