Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zottarella Basilikum

    150 g
  • ser maślany

    150 g
  • ziemniaki

    8 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    ½ szt.
  • bakłażan

    ½ szt.
  • jajo

    1 szt.
  • sól

    do smaku
  • filet z kurczaka

    500 ugotowany
  • filet z kaczki

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Gotowane mięso drobiowe przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 2 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Mięso posypać pieprzem ziołowym. Dodać jajko i wymieszać.
Krok 3 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Cebulę białą oraz czerwoną obrać, pokroić w piórka.
Krok 4 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Ziemniaki obrać. Ugotować na półtwardo z dodatkiem soli. Pokroić na plastry.
Krok 5 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Kulki Zottarelli odsączyć z zalewy.
Krok 6 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Ser maślany zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Krok 7 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
W naczyniu do zapiekania warstwami układać plastry ziemniaków, ⅓ sera maślanego, przygotowane mięso drobiowe, ⅓ sera maślanego, piórka cebuli, ostatnią część sera maślanego i bakłażan pokrojony na plastry. Na wierzchu rozłożyć kulki Zottarella Basilikum.
Krok 8 - Zapiekanka warzywna z mielonym mięsem drobiowym foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. zapiekać 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 03.12.2012 21:37
takie obiad to nie tylko uczta smaków, ale też bardzo syte danie
Monika58 05.10.2012 12:01
świetne
Anio?eczek 03.02.2012 12:54
Muszę ja kiedyś zrobić...super:)
Anna146 03.02.2012 07:31
palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat