Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka - warzywianka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ok. pół kg
kiełbasa toruńska pół pętka
ser żółty 20 dag
papryka czerwona
mrożone warzywa
sos beszamelowy
penne garść

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka - warzywianka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i wrzucić do osolonej wody. Ugotować na w pół twarde.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę lub paski.
Kiełbasę obrać i pokroić w krążki.
Ziemniaki odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać kolejno porcję ziemniaków, kiełbasy, posypać 1/3 sera i rozrzucić paprykę.
*Można dodać krążki pora.
Krok 1 - Zapiekanka - warzywianka foto
2
Mrożone warzywa:
brokuły
kalafior
groszek zielony
marchew
zielona fasolka

Podgotować w bulionie z kostki razem z makaronem. Odcedzić i dodać do zapiekanki.
Krok 2 - Zapiekanka - warzywianka foto
3
Całość zalać sosem beszamelowym (ew. sosem serowym z torebki) i posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiec na środkowej półce ok. pół godz.
Krok 3 - Zapiekanka - warzywianka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 05.02.2013 14:35
pyszna i bardzo pożywna
dodi 05.02.2013 13:56
fajny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!
Bogumiła
Bogumiła 05.02.2013 13:34
ciekawe
paulina2157 05.02.2013 13:25
smacznie
V_kuchareczka 05.02.2013 13:23
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak