Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warstwowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6-8 szt
brokuł
pierś z kurczaka
prawdziwki mrożone
przecier pomidorowy
mozarella 2 kulki
cebula 2 szt
sól
pieprz
oregano
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warstwowa

Ziemniaki gotujemy, studzimy.

Brokuł dzielimy na mniejsze części i obgotowujemy w osolonym wrzątku.

Prawdziwki rozmrażamy i kroimy w plastry a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane grzyby i smażymy do miękkości.

W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy warstwami ziemniaki pokrojone w plasterki, mięso z grzybami oraz brokuły polewamy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego wymieszanego z solą, pieprzem i oregano a następnie kładziemy warstwę mozarelli.

Warstwy układamy do wyczerpania składników tak by ostatnią warstwą były ziemniaki, które polewamy sosem i posypujemy kawałkami mozarelli.

Całość zapiekamy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 06.02.2012 12:24
Bardzo apetyczna zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak