Zapiekanka warstwowa

Zapiekanka warstwowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • filet z kurczaka

    4 szt
  • mięso mielone

    350 g
  • pieczarki

    400 g
  • por

    1 szt
  • ser żółty

    150 g
  • cebula

    3 szt
  • sól i pieprz

Sos

  • zupa cebulowa

    1 op
  • śmietana 30%

    1 szkl
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka warstwowa  foto
Filety przekroić wzdłuż i lekko rozbić , doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem , ułożyć jedną warstwę filetów
Krok 2 - Zapiekanka warstwowa  foto
Pora pokroić na pół plasterki i wymieszać ze startym serem. Cebulę obrać posiekać w piórka , zeszklić na maśle i dodać obrane i pokrojone pieczarki , podsmażyć
Krok 3 - Zapiekanka warstwowa  foto
Mięso mielone doprawić do smaku.
Krok 4 - Zapiekanka warstwowa  foto
Na pierwszą warstwę filetów wyłożyć połowę pieczarek ,następnie ułożyć kupkami mięso mielone i połowę pora z serem .
Krok 5 - Zapiekanka warstwowa  foto
Dodać pozostałe pieczarki i przykryć drugą warstwą filetów i pozostałym porem z serem.
Krok 6 - Zapiekanka warstwowa  foto
Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać zapiekankę. Piec ok 1 h w temp 160 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat