Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cebula czerwona 2 sztuki
mięso mielone wieprzowe 600 gram
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
bazylia świeża 5 listków
olej do smażenia 1 łyzka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyzeczka
sok pomidorowy 0,5 litra
szpinak mrożony 6 brykietów
mozzarella w bloku 150 gram
makaron lasagne 4 płaty
roszponka 1 garść

beszamel

masło 3 łyzki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 3,2% 0,5 litra
sól i pieprz 1\4 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :)

Kroki postępowania

1
Cebule czerwona drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Krok 1 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
2
Do cebuli dodajemy zmielone mięso mielone i razem podsmażamy około 15 minut.
Krok 2 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
3
Na samym końcu W trakcie smażenia dodajemy sok pomidorowy oraz przyprawy do mięsa mielonego . Dodajemy też pomidorki koktajlowe.
Krok 3 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
4
Przygotowujemy beszamel. . Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę-energicznie mieszamy. Następnie całość podlewamy zimnym mlekiem dodając pieprz i sól, cały czas mieszając aż beszamel zgęstnieje.
Krok 4 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
5
Na dnie naczynia do zapiekania umieszczamy płaty makaronu
Krok 5 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
6
Następnie nakładamy warstwę mięsa i miejscowo beszamel, całość podlewamy sokiem pomidorowym . umieszczamy też brykiety szpinaku.
Krok 6 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
7
Warstwę przykrywamy płatami makaronu i kolejna warstwa mięsa i beszamelu.
Krok 7 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto
8
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180stopniach. Pod koniec pieczenia górę obsypujemy potarta mozarellą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i trzymamy do momentu roztopienia się sera. Po upieczeniu obsypujemy roszponką. Smacznego :)
Krok 8 - Zapiekanka w stylu lazani z dodatkiem szpinaku :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 09.02.2017 00:33
Smakowita i kusząca.;)
Diana Rusiłowicz 29.01.2017 00:46
Smacznie :)
IwonaKa 26.01.2017 12:46
lubię takie zapiekanki
Jagódka77 24.01.2017 08:47
na pewno pysznie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak