Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
jajko 4 sztuki
szpinak mrożony 1 opakowanie
ser feta 1/2 opakowania
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku
ser żółty 100 g
boczek wędzony 100 g

Porada

Można posypać natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Zapiekankę robię w 2 foremkach ale można w jednej większej (nie miałam).
Do każdej foremki wbijamy 2 jajka i szczyptę solimy.
Krok 1 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto
2
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie.
Układamy na jajkach ale żeby nie były gorące.
Krok 2 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto
3
Szpinak wrzucamy do garnka i odparowujemy wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszoną fetę. Solimy i dodajemy pieprzu do smaku.
Układamy jako następną warstwę w foremce.
Krok 3 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto
4
Na szpinak układamy następną warstwę ziemniaków.
Krok 4 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto
5
Ser trzemy na drobnych oczkach. Posypujemy grubo ziemniaki.
Krok 5 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto
6
Boczek kroimy na kosteczkę i wytapiamy. Wysypujemy na wierzch.
Krok 6 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto
7
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut. Do roztopienia i przyrumienienia sera
Smacznego :)
Krok 7 - Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.09.2015 12:37
Swietna zapiekanka
halina17 07.09.2015 22:10
Dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak