Zapiekanka świderki z mięsem mielonym

Zapiekanka świderki z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    250 gramów
  • śmietana 36%

    4 łyżki
  • oliwa

  • czosnek

    2 ząbki
  • mięso mielone wołowe

    600 gramów
  • pomidory z puszki

    400 gramów
  • jogurt naturalny

    300 mililitrów
  • jajko

    3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • wino białe wytrawne

    125 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • parmezan

    40 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka świderki z mięsem mielonym

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz mięso. Podsmażyć kilka minut, dodać przeciśnięty czosnek i wszystko razem dusić. Dodać wino i pomidory. Zagotować.

Makaron ugotować al dente (wg instrukcji podanej na opakowaniu) z dodatkiem oliwy. Odsączyć i wymieszać ze śmietaną.

Jogurt roztrzepać z jajkami i dodać szczyptę gałki.

Formę żaroodporną natłuścić, wysypać połowę makaronu, na to wyłożyć połowę mięsa wraz ze sosem, następnie kolejną warstwę makaronu i znów sos z mięsem. Na górę wylać masę z jajek i posypać serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

babcia
babcia 27.01.2013 12:02
poproszę o taką zapiekankę krok po kroku
Margo1 30.11.2012 17:56
pyszne
annagebalska 27.11.2012 08:48
pyszna
mariowalcz25
mariowalcz25 13.03.2012 11:20
pomysł super
goofy9 29.01.2012 22:09
uwielbiam takie zapiekanki, generalnie wszystko gdzie jest ser :)
agunesu 25.01.2012 22:05
ja do takiej zapiekanki daje penne:) moja ulubiona:)
edyta44 04.01.2012 12:57
bardzo lubie wszystkie zapiekanki
owocówka 30.12.2011 08:35
super
Marybeth
Marybeth 26.11.2011 09:38
apetyczne
Magdalena/26Mooi 14.09.2011 19:35
ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat