Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron świderki
250 gramów -
śmietana 36%
4 łyżki -
oliwa
-
czosnek
2 ząbki -
mięso mielone wołowe
600 gramów -
pomidory z puszki
400 gramów -
jogurt naturalny
300 mililitrów -
jajko
3 sztuki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
papryka czerwona
1 sztuka -
wino białe wytrawne
125 mililitrów -
cebula
1 sztuka -
parmezan
40 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka świderki z mięsem mielonym
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz mięso. Podsmażyć kilka minut, dodać przeciśnięty czosnek i wszystko razem dusić. Dodać wino i pomidory. Zagotować.
Makaron ugotować al dente (wg instrukcji podanej na opakowaniu) z dodatkiem oliwy. Odsączyć i wymieszać ze śmietaną.
Jogurt roztrzepać z jajkami i dodać szczyptę gałki.
Formę żaroodporną natłuścić, wysypać połowę makaronu, na to wyłożyć połowę mięsa wraz ze sosem, następnie kolejną warstwę makaronu i znów sos z mięsem. Na górę wylać masę z jajek i posypać serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Komentarze (30)
Załaduj więcej komentarzy (20)