Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka staropolska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 20 dkg
szalotka 3 sztuki
kwaśna śmietana 200 ml
chleb razowy 4 kromki
jajko 3 sztuki
gałka muszkatołowa szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
fasola czerwona z puszki 25 dkg
wino czerwone wytrawne 70 ml
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka staropolska

Boczek pokroić w kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Razem podpiec na patelni.
Fasolę wymieszać z winem oraz połową śmietany, gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Chleb i ser pokroić w kostkę. Pozostałą śmietanę wymieszać z żółtkami, biała ubić na sztywną pianę. Doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać masę. Piec 30 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 10.11.2011 16:25
smaczne danie
Seba 09.09.2011 10:32
smaczna
Motorek 12.08.2011 09:20
super
Misiek1 19.01.2011 17:10
ciekawy przepis, który koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak