Zapiekanka staropolska

Zapiekanka staropolska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    20 dkg
  • szalotka

    3 sztuki
  • kwaśna śmietana

    200 ml
  • chleb razowy

    4 kromki
  • jajko

    3 sztuki
  • gałka muszkatołowa

    szczypta
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do formy

  • fasola czerwona z puszki

    25 dkg
  • wino czerwone wytrawne

    70 ml
  • ser żółty

    20 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Razem podpiec na patelni.
Fasolę wymieszać z winem oraz połową śmietany, gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Chleb i ser pokroić w kostkę. Pozostałą śmietanę wymieszać z żółtkami, biała ubić na sztywną pianę. Doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać masę. Piec 30 minut w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 10.11.2011 16:25
smaczne danie
Seba 09.09.2011 10:32
smaczna
Motorek 12.08.2011 09:20
super
Misiek1 19.01.2011 17:10
ciekawy przepis, który koniecznie muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat