Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka sojowo chlebowa z mozzarellą
Soję namoczyć (8-12h), opłukać zalać 2 szklankami wody i zmielić w blenderze na papkę. Ugotować w dużym garnku mieszając drewnianą łyżką. Gotować około 10min i odstawić do przestygnięcia. Dodać 3 łyżki naturalnego kefiru lub jogurtu i odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 h. Tak ukwaszoną soję przyprawiamy curry, solą, pieprzem, przyprawą do pizzy, octem winnym. Dodajemy też koncentrat, gorczycę, pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 2-3 skibki chleba, na to połowę masy sojowej i znowu 2 skibki i na to resztę masy sojowej. Na sam wierzch układać pokrojony w plasterki ser mozzarella.
Piec 40-50 min w temp 160 stopni.