Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowa z wędzonym łososiem
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, suszone pomidory w paski.
Trzemy żółty ser.
Do ugotowanego makaronu wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę, suszone pomidory i kapary. Całość mieszamy i przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy płaty wędzonego łososia, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu) na około 10 minut.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Gorgonzolę kroimy w drobniejsze kawałki. Wlewamy śmietanę do rondelka, dodajemy gorgonzolę, sól i bazylię. Grzejemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając - aż do uzyskania jednolitej masy. Musimy uważać, żeby sos się nie zagotował.
Smacznego!