Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka serowa z wędzonym łososiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 200 gram
łosoś wędzony plastry 100 gram
żółta papryka 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
kapary całe Smak 1 garść
smietana 18% 200 gram
ser gorgonzola 150 gram
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
pomidory suszone Smak 7 sztuk.
żółty ser 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowa z wędzonym łososiem

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, suszone pomidory w paski.
Trzemy żółty ser.

Do ugotowanego makaronu wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę, suszone pomidory i kapary. Całość mieszamy i przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy płaty wędzonego łososia, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu) na około 10 minut.

PRZYGOTOWANIE SOSU:
Gorgonzolę kroimy w drobniejsze kawałki. Wlewamy śmietanę do rondelka, dodajemy gorgonzolę, sól i bazylię. Grzejemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając - aż do uzyskania jednolitej masy. Musimy uważać, żeby sos się nie zagotował.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 26.08.2013 13:27
musi być pyszna :-)
Bernadeta1 02.05.2013 17:47
nie jadłam takiej,ciekawa
meg1984 24.02.2013 17:00
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak