Zapiekanka serowa z wędzonym łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    200 gram
  • łosoś wędzony plastry

    100 gram
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • kapary całe Smak

    1 garść
  • smietana 18%

    200 gram
  • ser gorgonzola

    150 gram
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pomidory suszone Smak

    7 sztuk.
  • żółty ser

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, suszone pomidory w paski.
Trzemy żółty ser.

Do ugotowanego makaronu wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę, suszone pomidory i kapary. Całość mieszamy i przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy płaty wędzonego łososia, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu) na około 10 minut.

PRZYGOTOWANIE SOSU:
Gorgonzolę kroimy w drobniejsze kawałki. Wlewamy śmietanę do rondelka, dodajemy gorgonzolę, sól i bazylię. Grzejemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając - aż do uzyskania jednolitej masy. Musimy uważać, żeby sos się nie zagotował.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 26.08.2013 13:27
musi być pyszna :-)
Bernadeta1 02.05.2013 17:47
nie jadłam takiej,ciekawa
meg1984 24.02.2013 17:00
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat