Zapiekanka serowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek topiony

    2 opakowania
  • masło

    1 łyżka
  • mała śmietana

    1 opakowanie
  • makaron

    400 gram
  • żółty ser starty

    100 gram
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • mąka

    1 1/2 łyżki
  • margaryna do wysmarowania formy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać surowy makaron.

2. W rondelku rozpuścić masło, dodać serki topione, wlać 2 i 1/2 szklanki wody z kostką rosołową i gotować, aż serki się rozpuszczą. Wlać śmietanę, pokrojony szczypior i zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gotować około 5 minut.

2. Gorącym sosem zalać makaron, tak, aby cały był nim pokryty. Posypać żółtym serem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 07.03.2014 13:03
Coś dla wielbicieli sera:)
gosia1988 28.02.2014 20:07
fajna zapiekanka
eliza135 28.02.2014 20:06
pyszności..
treonina 28.02.2014 20:01
fajna zapiekanka
gosia561 28.02.2014 19:38
ale smaczna zapiekana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat