Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • ryż

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • masł0

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie z mlekiem (razem 2 szklanki płynu). Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne lub prodiż wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno ułożyć połowę ryżu, posypać połową cukru i kawałkami masła. Przykryć połową jabłek i posypać połową cynamonu. Następną warstwę ułożyć tak samo. Zapiekać 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem można polać gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

[email protected] 07.02.2012 16:00
pycha
kriso 30.06.2011 09:52
ciekawe
marcia71 15.05.2011 11:54
fajne jedzonko
AgaS10 15.02.2011 12:01
nie za bardzo lubię ryż:)
Bart 14.02.2011 23:11
bardzo dobra
maciek7 31.01.2011 21:29
pycha
gosia561 25.01.2011 12:52
dobre dla dzieci:)
Babciagramolka 18.12.2010 09:56
Doskonały deserek
aga130982 16.07.2010 09:15
mniam mniam
Barbara55 11.07.2010 18:17
wspomnienie młodości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat