Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • ryż

    1 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • cynamon

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w mleku dodając jeszcze 1 szklankę wody.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć połowę ryżu,posypać połową cukru i kawałkami masła,przykryć połową jabłek i posypać cynamonem.Następną warstwę położyć tak samo i zapiekać w piekarniku 1 godz.w 190st.C.Podając można polać gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 03.09.2013 08:07
lubię takie zapiekanki :-)
Ada-Gaba 20.08.2013 07:37
bardzo lubimy
Wafelek2601 04.07.2013 00:17
Super ta zapiekanka
kate.500 16.06.2013 23:44
pyszna zapiekanka
Pani Domu 04.03.2013 19:26
z chęcią bym spróbowała
Motorek 02.08.2012 10:27
smaczna
zuzanna_z 30.04.2012 13:09
też taką robię
Wacław 25.01.2012 08:52
pyszna !
jeta72 26.10.2011 22:56
pychotka
misia53 26.05.2011 18:52
Czekam na młode jabłuszka....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat