Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
warzywa mrożone 1 opakowanie
gorąca woda 150 ml
kostka rosołowa 1 (bezglutenowa)
serek topiony 1/2 małej kostki
jogurt grecki 50 ml
mąka kukurydziana 1 łyżka
ser żółty 2 plastry
Kurkuma mielona Prymat szczypta
tymianek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek

Ryż myję pod bieżącą wodą i wrzucam do wrzątku. Dodaje szczyptę kurkumy i gotuje tak aby był delikatnie twardy (przy ryżu parboiled jest to około 10 minut).

Przygotowuje większy garczek, wlewam do niego wodę. Gdy woda zacznie wrzeć dodaje szczyptę soli i wrzucam mrożoną mieszankę warzyw i opcjonalnie 1 liść laurowy. Warzywa podgotowujemy

Do niewielkiego garczka wlewam 150 ml gorącej wody. Wrzucam kostkę rosołową i dodaje serek topiony, całość mieszam aby serek się rozpuścił. Na końcu dodaje jogurt grecki i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i również mieszam.

W naczyniu żaroodpornym układam ryż, odcedzone warzywa. Całość równo zalewam przygotowanym sosem. Wierzch posypuje startym serem na grubych oczkach i posypuje tymiankiem. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekam około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 07.11.2015 22:53
ciekawy przepis
Agnieszka-87-25 06.11.2015 15:18
mniam mniam
msmariusz 06.11.2015 15:18
prosze kawałek
Milka100 06.11.2015 14:33
wyśmienita ZAPIEKANKA
Łukasz15 06.11.2015 14:30
Bardzo dobra
VioletoweKucharzenie 06.11.2015 14:08
pyszna! i jaka kolorowa!
Ania321 06.11.2015 13:23
wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak