Zapiekanka ryżowo-cukiniowa

Zapiekanka ryżowo-cukiniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    10 dag
  • cukinia

    2 szt
  • boczek

    10 dag
  • bulion

    1,75 szklanki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • ser żółty

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • masło

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ryżowo-cukiniowa foto
Na patelni rozgrzewamy masło /lub oliwę z oliwek/, wsypujemy przepłukany pod bieżącą wodą ryż i podsmażamy go przez 2 min aż stanie się szklisty.Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez 5 min. od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Zapiekanka ryżowo-cukiniowa foto
Natłuszczamy naczynie żaroodporne i przekładamy do niego ryż z bulionem - ważne aby ryż z bulionem był na spodzie gdyż w czasie zapiekania będzie jeszcze dochodził.
Krok 3 - Zapiekanka ryżowo-cukiniowa foto
Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek. gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Podsmażamy ok. 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Krok 4 - Zapiekanka ryżowo-cukiniowa foto
Patelnie z warzywami zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt naturalny i większość startego żółtego sera. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego na ryż - nie mieszamy.
Krok 5 - Zapiekanka ryżowo-cukiniowa foto
Zapiekankę posypujemy pozostałym startym żółtym serem.
Krok 6 - Zapiekanka ryżowo-cukiniowa foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 40 min.
Przed podaniem zapiekankę możemy posypać natką pietruszki lub koperkiem. Możemy podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

26.11.2015 13:57
zapiekanki to ja lubię

Aleksandra/Olcia

26.11.2015 13:37
pysznie tutaj

Bernadeta1

26.11.2015 09:19
takiej nie jadłam ale chętnie bym wypróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat