Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa z truskawkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż krótkoziarnisty 20 dag
mleko 1 l
sól 1 szczypta
cukier 5 dag
cukier waniliowy 1 op
truskawki świeże 75 dag
jaja 2
masło 2 łyżki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
skórka z cytryny 1

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z truskawkami

Ryż płuczemy, zalewamy zimnym mlekiem. dodajemy szczyptę soli, 4 dag cukru, otartą skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki myjemy, osuszamy, większe kroimy na połówki. Oddzielamy białka od żółtek. Masło i zółtka ucieramy. Ubijamy pianę z białek i reszty cukru. dodajemy do utartych żółtek i dodajemy wystudzony ryż. Mieszamy wszystko i wykładamy połowę do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą naczynia do zapiekania. Wykładamy 3/4 truskawek i przykrywamy resztą ryżu. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min w 180 st. Pozostałe truskawki miksujemy blenderem na mus. Gotową zapiekankę polewamy musem truskawkowym. Można ozdobić bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 09.04.2014 18:31
Poezja smaku:)
Grazyna0211 09.04.2014 17:40
ale pyszności
Jadwiga/Jaga85 09.04.2014 15:49
fajna odmiana dla ryżu z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak