Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    1 opakowanie
  • czosnek

    3 ząbki
  • jaja

    4 szt
  • pieczarki

    20 dag
  • szpinak

    1 opakowanie
  • masło klarowane

  • sól do smaku

  • wino białe wytrawne

    1/3 szklanki
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą .
Pieczarki oczyszczamy . Podsmażamy je z cebulka na odrobinie masła. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem - wcześniej posiekanym. Dodajemy ugotowany ryż i pieczarki. Podlewamy odrobiną wina . Mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku.
Ryż z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy jajka , solimy je do smaku . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 min. Do momentu aż jajka się zetną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

17.10.2014 09:17
na pewno pyszna zapiekanka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat