Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150 gram
mleko 500 ml
sól
skórka z cytryny
masło 80 gram
jaja 2 szt
cukier 50 gram
morele bez skórki 500 gram
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z morelami

Mleko,szczyptę soli i skórkę z cytryny zagotować,dodać ryż i dusić przez około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.Wyjąć skórkę z cytryny,dodać masło i zdjąć z ognia.Jajka ubić z cukrem na pianę i dodać do ryżu. Płaską formę wysmarować masłem,na jej dnie warstwami ułożyć morele i ryż,powierzchnię ryżu posypać cukrem pudrem. Piec aż zapiekanka będzie miała jasnozłoty kolor około 30minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak