Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gram
  • ser żółty starty

  • pomidory

    5 sztuka
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • oregano świeże

    2 łyżka
  • bazylia

    2 łyżka
  • sól i pieprz

  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • ryż

    250 gram
  • przyprawa curry

    2 łyżka
  • musztarda

    1 łyżka
  • masło klarowane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy mięso, dodajemy kmin rzymski, oregano, bazylię, musztardę sól i pieprz, i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. W międzyczasie gotujemy wodę na ryż i dodajemy curry, gotujemy na średnim ogniu i odcedzamy. Gdy cebula zeszkli się, dodajemy mięso, łączymy składniki i smażymy, aż całe się zarumieni. Pomidory sparzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do mięsa i znów wszystko razem łączymy. Na koniec dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z ryżem. Z wierzchu posypujemy startym serem, przykrywamy dokładnie i nagrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.02.2016 13:51
smaczne jedzonko
czaarnaaaa 23.02.2016 12:19
uwielbiam zapiekanki, mój maż uwielbia takie dania a ja uwielbiam jak mu smakuje na pewno skorzystam z przepisu :-)
Edita 23.02.2016 10:02
fajny przepis
Małgorzata92 23.02.2016 09:35
Ciekawy przepis :)
Maridka19 23.02.2016 09:21
Takie zapiekanki u nas bardzo dobrze się sprawdzają i świetnie smakują :)
Damiano 23.02.2016 08:51
fajna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat