Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl.
  • mleko 3,2%

    3 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • jabłka

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Ryż wypłukać w zimnej wodzie. Wsypać do garnka, wlać mleko, gotować, aż ryż zmięknie. Garnek przykryć ściereczką, zawinąć w koc lub kołdrę na 2 godz., aby ryż dobrze napęczniał. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Owoce wymieszać z cynamonem i cukrem. Na blasze ułożyć ryż i warstwę jabłek. Wierzch zapiekanki pokryć cienkimi plastrami masła. Wstawić do piekarnika na ok. 60 min., zapiekać w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

adam1f 23.09.2012 12:10
dobry
adam1f 23.09.2012 12:09
dobra
Joanna108 03.05.2012 09:47
coś dla dzieciaków :)
bernadetta2 26.02.2012 12:17
super
usmiech 10.12.2011 11:27
ciekawe
byMJ 06.10.2011 02:08
smaczne
iknbozka 01.10.2011 20:01
smaczna
Dorian 27.09.2011 15:15
pysznosc
Smakosz6 18.07.2011 18:25
mmmmmmmmmmmmmmmmmm
stokrotka 17.06.2011 16:26
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat