Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa na żółto
Kroki postępowania
Udka z kurczaka zalać 1 litrem wody. Dodać do garnka obraną cebulę i marchewkę. Posolić, dosypać pół łyżki kurkumy oraz pół łyżki curry i gotować, aż do miękkości mięsa. Wywar się zredukuje i posłuży poźniej jako sos do polania zapiekanki.
Udka wyjąć z wywaru, ostudzić a nastepnie obrać z kości.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać ryż razem z mięsem i 300 g żółtego sera. Doprawić kurkumą i pastą curry - pasta powinna być bardzo ostra. Można jeszcze masę ryżową doprawić mielonym pieprzem.
Natłuścić naczynie żaroodporne i wyłożyć do niego 1/3 masy ryżowej. Na ryżu ułożyć warstwę groszku i przykryć kolejna częścią masy ryżowej. Czynność powtórzyć.
Na ostatniej warstwie masy ryżowej ponownie poukładać strączki groszku.
Podawać na gorąco. Można polewać żółtym wywarem z kurczaka.
Jest to bardzo sycące danie.