Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa na żółto

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 szt
śmietana 12% 200 ml
jajko 2 szt
pasta żółte curry 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
sól do smaku
groszek zielony 400 strąki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka
ser gouda 400 g
ryż 300 (ugotowany)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa na żółto

Kroki postępowania

1
Ugotowany ryż (3 torebki) ostudzić.
Udka z kurczaka zalać 1 litrem wody. Dodać do garnka obraną cebulę i marchewkę. Posolić, dosypać pół łyżki kurkumy oraz pół łyżki curry i gotować, aż do miękkości mięsa. Wywar się zredukuje i posłuży poźniej jako sos do polania zapiekanki.

Udka wyjąć z wywaru, ostudzić a nastepnie obrać z kości.

Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wymieszać ryż razem z mięsem i 300 g żółtego sera. Doprawić kurkumą i pastą curry - pasta powinna być bardzo ostra. Można jeszcze masę ryżową doprawić mielonym pieprzem.
Krok 1 - Zapiekanka ryżowa na żółto foto
2
Strączki młodego groszku umyć i powyciagać włókna (podobnie jak to robimy w fasolce szparagowej).
Natłuścić naczynie żaroodporne i wyłożyć do niego 1/3 masy ryżowej. Na ryżu ułożyć warstwę groszku i przykryć kolejna częścią masy ryżowej. Czynność powtórzyć.
Na ostatniej warstwie masy ryżowej ponownie poukładać strączki groszku.
Krok 2 - Zapiekanka ryżowa na żółto foto
3
Korzystając z miksera ubić jaja ze śmietaną. Posolić, dodać ok. 100g sera i powstałą masą zalać wierzch zapiekanki.
Krok 3 - Zapiekanka ryżowa na żółto foto
4
Piec w temperaturze ok 180-200 stopni przez 75 minut.

Podawać na gorąco. Można polewać żółtym wywarem z kurczaka.
Jest to bardzo sycące danie.
Krok 4 - Zapiekanka ryżowa na żółto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.09.2013 17:13
ale bym taką zjadła
Kamil 12.09.2013 14:50
palce lizać :)
Ania321 11.09.2013 19:06
pyszne danie :)
Marta11 11.09.2013 19:05
swietna zapiekanka
Jusiaa 11.09.2013 18:23
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak