Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 40 dag
ser żółty 20 dag
majonez 6 łyżek
ketchup 3 łyżki
ząbki czosnku 4 szt
przyprawa do gyrosa 1/2 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
ryż 1 (w woreczku)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa

Kroki postępowania

1
Ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, a następnie wyłożyć go na dno naczynia do zapiekania.
Krok 1 - Zapiekanka ryżowa foto
2
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodając połowę przyprawy do gyrosa.
Krok 2 - Zapiekanka ryżowa foto
3
Majonez wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiając do smaku pieprzem oraz solą.
Krok 3 - Zapiekanka ryżowa foto
4
Na ryż wyłożony w naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę przygotowanego sosu czosnkowego, następnie połowę startego na tarce sera żółtego, później podsmażone mięso, a na to resztę sosu czosnkowego. Zapiekankę piec w 180 st przez 30 min.
Krok 4 - Zapiekanka ryżowa foto
5
Pod koniec pieczenia na wierzch wyłożyć resztę startego żółtego sera i włożyć do piekarnika aby ser się roztopił.
Krok 5 - Zapiekanka ryżowa foto
6
Zapiekankę podawać z ketchupem od razu po przygotowaniu.
Krok 6 - Zapiekanka ryżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.05.2014 12:17
Robię taką, pycha.
ppaulina 29.12.2013 16:30
pychotka :))
JOANNA16 29.12.2013 12:22
pycha, jadłam coś podobnego
Bernadeta1 29.12.2013 00:37
na pewno smaczna
Aleksandra/Olcia 28.12.2013 20:48
super pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak