zapiekanka rybno - ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dowolnej ryby

    300 g
  • ziemniaki

    500 g
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana 12%

    100 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • sok z cytryny

  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • ser żółty

    30 g
  • majeranek

  • pieprz

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - zapiekanka rybno - ziemniaczana foto
Rybę skrapiamy cytryną i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki 15 minut i jajka na twardo. Następnie rybę gotujemy 5 minut w bulionie z kostki.
Krok 2 - zapiekanka rybno - ziemniaczana foto
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i kładziemy na nie warstwę pokrojonych ziemniaków, potem rybę, potem pokrojone jajka. Zalewamy to śmietanką, kładziemy starty lub w plasterku ser i posypujemy ziołami, pieprzem i papryką. Możemy na wierzch położyć świeże zioła np. lubczyk.
Krok 3 - zapiekanka rybno - ziemniaczana foto
Wstawiamy naczynie z pokrywką na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i grzejemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 03.12.2016 16:59
bardzo dobra
Bernadeta1 06.11.2015 17:10
Nie robiłam jeszcze zapiekanki z rybą a na pewno bardzo smaczna
RenataZ-et 06.11.2015 15:54
lubię takie zapiekanki
Damiano 06.11.2015 14:38
Bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat