Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka rybno - ziemniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 300 g
ziemniaki 500 g
jajko 2 sztuki
śmietana 12% 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sok z cytryny
kostka rosołowa 1 sztuka
ser żółty 30 g
majeranek
pieprz
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka rybno - ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Rybę skrapiamy cytryną i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki 15 minut i jajka na twardo. Następnie rybę gotujemy 5 minut w bulionie z kostki.
Krok 1 - zapiekanka rybno - ziemniaczana foto
2
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i kładziemy na nie warstwę pokrojonych ziemniaków, potem rybę, potem pokrojone jajka. Zalewamy to śmietanką, kładziemy starty lub w plasterku ser i posypujemy ziołami, pieprzem i papryką. Możemy na wierzch położyć świeże zioła np. lubczyk.
Krok 2 - zapiekanka rybno - ziemniaczana foto
3
Wstawiamy naczynie z pokrywką na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i grzejemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Krok 3 - zapiekanka rybno - ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.12.2016 16:59
bardzo dobra
Bernadeta1 06.11.2015 17:10
Nie robiłam jeszcze zapiekanki z rybą a na pewno bardzo smaczna
RenataZ-et 06.11.2015 15:54
lubię takie zapiekanki
Damiano
Damiano 06.11.2015 14:38
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak