Zapiekanka rybna z ziemniakami

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    700 g
  • filet z dorsza

    2 szt
  • pieczarki

    300 g
  • por

    1 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • ser żółty

    150 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • śmietana 18 proc

    250 g
  • jajka

    2 szt
  • olej

  • sól i pieprz

  • oregano

  • bazylia otarta Prymat

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka rybna z ziemniakami foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pora kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a paprykę w kostkę. Na odrobienie oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego pieczarki i dusimy razem aż woda odparuje. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku i całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Krok 2 - Zapiekanka rybna z ziemniakami foto
Filety rybne rozmrażamy i dzielimy na mniejsze części a tak że solimy. Na druga patelnię wlewamy pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i zagotowujemy. Następnie wkładamy kawałki ryby i gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu obracamy rybę. Osączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Zapiekanka rybna z ziemniakami foto
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości ok. 0,5 cm i posypujemy ziołami. Na ziemniaki wykładamy połowę pieczarek a następnie rybę podzieloną na mniejsze części. Następnie wykładamy resztę pieczarek i przykrywamy plasterkami ziemniaków, które także posypujemy ziołami. Ziemniaki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Całość polewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami, ziołami oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
dagita
Można użyć innej ryby o białym mięsie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

10.11.2015 19:05
Super zapiekanka.

Alex_M

13.02.2015 17:43
zapowiada się smakowicie :)

Wiesława1

13.02.2015 16:28
świetny pomysł

Michał2

13.02.2015 14:53
fajnie zrobione, z niespodzianką;)

anka205

13.02.2015 12:35
Smakowicie wygląda

Monika-twin

13.02.2015 10:37
FAjna zapiekanka.

Grazyna0211

13.02.2015 10:09
smacznie się zapowiada

Magula

13.02.2015 08:44
wyglada wspaniale, zjadłabym taka zapiekankę

Agata3

13.02.2015 08:33
super pomysł :)

dagita

12.02.2015 22:05
Jak tylko rybci to można dokupić :) Gorzej jak by połowy składników nie było :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat