Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z soli 4
pieczarki 30 dag
brokuł kilka różyczek
ziemniaki młode 1,5 l
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 2 plasterki
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej

sos

koperek 3 łyżki
masło 50 g
woda 1 szklanka
śmietana 12% 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna w sosie koperkowym

1.Ziemniaki ugotować. Ryby oprószyć przyprawą i odstawić na kilka minut. Następnie panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć i pozostawić do wystygnięcia. Pieczarki pokroić w ósemki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Brokuła ugotować w osolonej wodzie.
2.Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Układać w nim pokrojone w plasterki ziemniaki, następnie ryby, a po bokach naczynia pieczarki i brokuła. Następnie zapiekankę polać sosem koperkowym. Ser żółty pokroić w cienkie paski i ułożyć je na zapiekance. Danie zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Sos koperkowy: masło roztopić, wsypać koperek i 2 łyżki mąki, zasmażyć, a następnie dolać szklankę wody i zagotować. Do smaku dodać soli. Na koniec dodać śmietanę i ponownie zagotować, mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 13.08.2015 09:27
rybka z koperkiem to super połączenie
Maridka19 13.08.2015 09:12
Pyszna zapiekanka :)
Krzysztof15 13.08.2015 06:09
bardzo smaczna
Łukasz15 12.08.2015 23:50
Super danie
gosia1988 12.08.2015 20:41
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak