Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka rybna po podhalańsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 500 g
mąka 2 łyżki
sok z cytryny
ziemniaki 60o-700 g
marchew 2-3 szt
cebula 2 średnie
seler 1/4 szt
śliwki suszone 100 g
czosnek 2 ząbki
olej 3-4 łyżki
sok pomidorowy 1/2 szkl
śmietana 18 proc 1/2 szkl
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
skórka z cytryny 1/2 owocu
sól i pieprz do smaku
masło 1 łyżka do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna po podhalańsku

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą , pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Śliwki płuczemy , osączamy i kroimy w paski.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry, marchew i seler w słupki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy ziemniaki, smażymy 5 minut, dokładamy cebulę, marchew i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Na koniec solimy do smaku, dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na drugiej patelni.
Śmietanę mieszamy z sokiem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, wykładamy warzywa, na nich układamy rybę, posypujemy śliwkami, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy 20 minut w 180 *C. Posypujemy posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 28.01.2017 12:16
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
ben-ka 28.01.2017 11:38
Mnie by smakowała.
ilka01 28.01.2017 08:44
ciekawa propozycja :)
bogusia 82 27.01.2017 22:08
super danie :)
cukiereczek 27.01.2017 19:28
super smacznie wyglądające
halina17 27.01.2017 19:12
Dobra propozycja na danie z rybą.
Wafelek2601 27.01.2017 19:04
Wygląda pysznie
Stenka 27.01.2017 18:59
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak