Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka rybna

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 60 g
mleko 300 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
mąka 30 g
ziemniaki obrane 600 g
szpinak świeży 180 g
ser cheddar 50 g
cebula 1 szt
dorsz 600 g
łosoś filet 300 bez skóry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna

W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Dodać 25g masła, 3 łyżki mleka i starkowany na małych oczkach ser, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie szpinaku: Patelnię rozgrzać na wolnym ogniu, dodać łyżeczkę masła i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż będzie miękka- nie rumienić! Dodać umyte, pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Smażyć, aż do momentu, gdy szpinak całkowicie zwiędnie. Pod koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na bok.

Do garnka o szerokim dnie lub na patelnię z przykrywką włożyć umytą rybę i wlać mleko, dodać liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 10 - 12 minut. Zdjąć z ognia wyjąć delikatnie kawałki ryby, liść laurowy wyrzucić. W razie potrzeby przelać mleko przez sitko tak, aby dokładnie oddzielić rybę od mleka.

*Sos beszamelowy: Na małym ogniu w rondelku roztopić 30g masła, dodać 30g mąki i ciągle mieszając smażyć przez około 2 -3 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko(te w którym gotowaliśmy rybę), dokładnie mieszając. Postawić rondelek z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować, aż sos będzie gładki. Doprawić solą i pieprzem.

W żaroodpornym naczyniu na dnie układać kolejno rybę, dodać szpinak i całość zalać beszamelem. Delikatnie wymieszać.Łyżka na wierzch nakładać puree ziemniaczane, dokładnie pokrywając całość. Zapiekankę wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez 30 - 40 minut, aż góra będzie ładnie zarumieniona.

*do mieszania beszamelu używam trzepaczki, aby nie powstały grudki, gdy tak się stanie można użyć miksera, aby sos był gładki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.04.2014 00:42
doskonała ryba
elficzna 24.02.2013 21:24
fajnie to wygląda :) na pewno było smacznie!
justys759 24.02.2013 21:17
pychota
gosia1988 24.02.2013 20:27
wyśmienita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak