Zapiekanka rybna 2.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk kawałki w oleju

  • łosoś wędzony

  • ryż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
* 2 torebki ryżu białego (po 10 dag)
* 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
* ok.20 dag wędzonego łososia (może być brzuszek łososia)
* 15 dag żółtego sera np.gouda
* 2 łyżki masła
* 2 płaskie łyżki tymianku suszonego
* 1 płaska łyżka papryki mielonej słodkiej
* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
* tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego (ja akurat użyłam masła)
* bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego
* szczypiorek do posypania

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić.
Tuńczyka osączyć z oleju, łososia rozdrobnić. Wymieszać obydwa gatunki ryby.
1 saszetkę ryżu wsypać na dno naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zetrzeć trochę sera na drobnej tarce. Posypać na wierzchu połową tymianku, pieprzu ziołowego i papryki.
Rozłożyć równomiernie warstwę rybną.Znów zetrzeć trochę sera.
Wyłożyć pozostały ryż,wyrównać powierzchnię i zetrzeć na niego pozostały ser. 2 łyżki masła pokroić na wiórki i rozłożyć na serze.Posypać resztą przypraw.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec ok. 20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 30.12.2011 21:24
wygląda super!
IZABELA29 11.12.2011 16:02
świetna
iknkirke 28.07.2011 19:54
fajne
Joanna108 16.07.2011 20:39
pysznie wygląda
eli_555 24.05.2011 22:48
pyszne
accee 18.02.2011 22:17
Najs
Sarenka 17.02.2011 16:55
Krótko - swietna salatka.
Dorota59 17.02.2011 10:01
ciekawe
pawel6 17.02.2011 07:18
pięknie wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat