Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pomidorowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
makaron świderki 30 dag
sól 2 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
pomidory 30 dag
ser żółty 30 dag
pieprz i sól do smaku
bazylia do smaku
pietruszka natka
mąka 1 łyżeczka
jaja 2
mleko 300 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pomidorowa

Zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oleju i zagotować makaron al dente.
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce.
Żaroodporne naczynie dobrze wysmarować masłem i warstwami układać makaron posypany pietruszką, bazylią, pieprzem i szczyptą soli, plasterki pomidorów i tarty ser. Zakończyć warstwą pomidorów i sera.
Mąkę, sól i mleko wyrobić na gładką masę, wbić jaja i mocno ubić. Polać dokładnie całą zapiekankę.
Zapiekać w piekarniku, aż ser zacznie się rumienić. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 12.09.2012 13:03
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak